Vad är Cubitaltunnelsyndrom?
(Nervinklämning i armbåge)

Cubitaltunnelsyndrom uppstår när en nerv som passerar insidan av armbågen (ulnarisnerven) kläms i den kanal (cubitaltunneln) den passerar. Nerven försörjer lill- och halva ringfingret med känsel och även musklerna i mellanhanden. Symptom på inklämning är domningar i lill- och ringfinger samt ibland nedsatt greppstyrka.

Besvären brukar i början vara värst på efternatten och vid ansträngning och kan utveckla sig till konstant domning/känselbortfall i fingrarna och kraftigt nedsatt styrka i handen. Vid uttalade besvär kan man ibland se att musklerna mellan handens ben förtvinar och sjunker undan.

Tillståndet är ibland arbets- tränings- eller skaderelaterat men ofta är orsaken okänd.

Behandling

Vid lindriga besvär kan nattskenor provas och ibland kan man få viss hjälp av sjukgymnastik.

Så länge man har perioder av besvärsfrihet får upplevda besvär avgöra om operation är aktuellt, om domningarna och/eller smärtorna blir mer konstanta bör man operera innan det blir för illa för att undvika permanenta nervskador.

En operation ger nästan alltid besvärsfrihet om man inte väntar för länge.

Operation

Operationen sker i lokalbedövning i armbågen. Via ett hudsnitt delar man på taket till tunneln och ser till att nerven löper fritt, sedan sys operationssåret ihop. Tunneln läker också ihop men då blir den vidare och trycket på nerven försvinner. Du får ett lättare förband runt armbågen, det hindrar dig att böja för mycket på den under första veckan.

Du får åka hem när operationen är färdig.

Efter operationen

Bedövningen (som också ger domningar i fingrarna) sitter oftast i några timmar men kan ibland sitta i upp till ett dygn.

När bedövningen släpper brukar det ömma lite i såret men det gör sällan mycket ont. Om det krävs värktabletter är Paracetamol eller Ibuprofen tillräckligt.

Förbandet skall sitta på i en vecka. Du ska sedan ta av bandaget och tvätta och använda armen som vanligt. Endast plåster behövs då över operationssåret. Du bör hålla handen högt (ovan hjärtat) under den första veckan för att undvika svullnad och smärta.

Du får komma på återbesök för kontroll efter 2 veckor. Stygnen försvinner av sig själva, normalt inom en månad.