Vad är Hallux Rigidus?

Stel stortå (Hallux rigidus) beror oftast på artros i stortåns grundled. Alla får inte besvär men många lider av att tån inte går att böja uppåt tillräckligt för att man ska kunna skjuta ifrån med foten när man går eller springer och det kan göra ont när man försöker. Man har ofta också benpålagringar runt leden och dessa trycker i skorna.

Tillståndet är ofta ärftligt men kan också bero på skador av att man sparkat i tån eller blivit trampad på foten

Behandling

Det finns ingen behandling som bromsar eller stoppar artrosutvecklingen, all behandling syftar till att minska besvären. Till en början kan rörligheten vara tillräcklig men smärtan påtaglig, då kan det hjälpa med kortisoninjektion i leden. När leden blir tilltagande stel kan man prova med styva inläggssulor i kolfiber eller sko med rullsula. Hjälper inte det kan det bli aktuellt med operation.

Operation

Det finns två olika operationer beroende på hur uttalad artros man har. Om ledytan är måttligt påverkad men rörligheten dålig kan man försöka öka rörligheten genom att ta bort benpålagringarna runt leden (cheilektomi). Är leden kraftigt artrosomvandlad, eller cheilektomi redan provat, kan man göra en steloperation och då försvinner smärtorna men man behöver ofta anpassa skorna eller använda inlägg efteråt.

Bägge operationerna sker under lokalbedövning runt stortåknölen. Du får ett stort förband på foten och får åka hem när operationen är färdig. Bedövningen sitter oftast i några timmar men kan ibland sitta i upp till ett dygn.

Efter operationen

Första dagarna bör du vara så stilla som möjligt, sitta med foten i högläge och ta de värktabletter du fått utskrivna. Hur de ska tas står på receptet. Man brukar märka ganska tydligt när man kan börja röra sig mer och värktabletterna inte behövs längre.

Bandaget behöver normalt inte bytas men det bör dock bytas om:

-Det blöder igenom efter operationen

-Du råkar blöta ner det vid dusch

-Det blir väldigt smutsigt

-Det hasar ner

Om det blöder igenom sker det första dagen/natten. Då bör du linda om det hårt utanpå i 2 timmar, då slutar det blöda. Kom in till oss på förmiddagen dagen efter för förbandsbyte. Du behöver inte boka tid, anmäl dig bara i receptionen så tar jag hand om dig så fort det går.

Du behöver inte heller boka tid om det blir blött.

 

CHEILEKTOMI

Vid Cheilektomi öppnas huden över den knöliga leden och benutväxterna på sidan och ovansidan tas bort. Rörligheten testas och när man ser att den är tillräckligt bra sys huden ihop och du får ett stort förband på foten. Bandaget ska sitta på i 1 vecka. Under denna tid får du belasta på hälen och skydda foten mot väta. Efter första veckan tar du av bandaget själv och får/ska belasta fullt. Då får du också tvätta foten som vanligt. Det räcker med en tejp över operationssåret. Du får komma på återbesök efter 2 veckor för kontroll. Stygnen försvinner av sig själva.

Man kan ha en del mindre smärtbesvär i flera veckor efter operationen men det är viktigt att man tränar rörligheten ordentligt. Ibland kan det bli aktuellt att spruta kortison i leden efter någon månad för att minska smärtorna av själva artrosen.

Sjukskrivning upp till 3 veckor kan bli aktuellt beroende på ditt arbete. Behöver du sjukskrivas ordnar vi det på operationsdagen.

ARTRODES (steloperation)

Vid en steloperation öppnas huden över den knöliga leden och benutväxterna tas bort. Sedan avlägsnar man bort det lilla som är kvar av ledytorna så att tån blir något uppåtvinklad (det blir lättare att gå då) och fäster med två korslagda stift. Du får ett stabilt förband på foten.

Förbandet ska sitta på i 5 veckor. Du får belasta på hälen och behöver skydda förbandet mot väta.

Du får också en speciell sula som det är tänkt att du ska använda utomhus.

Du ska komma på återbesök efter 2 veckor för att byta bandage och efter 5 veckor för slutkontroll. Till det besöket ska du ta med en vanlig sko.

Efter de första 5 veckorna får du belasta fullt. Då får du också tvätta foten som vanligt. Det räcker med en tejp över operationssåret. Stygnen försvinner av sig själva. Stiften får sitta kvar om de inte orsakar besvär, gör de det får du komma tillbaka till mottagningen och ta bort dem.

Du får också en remiss till ortopedverkstad för att få styva inläggssulor till skorna.

Sjukskrivning upp till 8 veckor kan bli aktuellt beroende på ditt arbete. Behöver du sjukskrivas ordnar vi det på operationsdagen.