Vad är Hammartå?

Hammartå betyder att en eller flera tår bredvid stortån är böjda och kan liknas vid en hammare. Där tån böjer sig trycker den mot skon och ger smärtor och ibland skavsår. Hammartå är vanligast om man har Hallux Valgus (sned stortå) men kan också vara ett enskilt tillstånd. Hammartå är ofta ärftligt. Det kan också uppstå av skador eller sjukdomar i tåns leder.

Behandling

Vid lindriga besvär kan breda skor och diverse tåinlägg ge lindring och många tycker att det räcker bra. Vid svårare besvär kan det bli aktuellt med operation. Det är ofta en bra lösning om man har mycket besvär, framför allt med smärta.

Operation

Operationen sker under lokalbedövning. Vid operationen tas en del av första benet i tån bort, tån rätas ut och fixeras i rakt läge med ett stift. Stiftet/stiften ska sitta kvar i 4 veckor. Du får ett stort förband på foten och får åka hem när operationen är färdig. Bedövningen sitter oftast i några timmar men kan ibland sitta i upp till ett dygn.

Efter operationen

Första dagarna bör du vara så stilla som möjligt, sitta med foten i högläge och ta de värktabletter du fått utskrivna. Hur de ska tas står på receptet. Man brukar märka ganska tydligt när man kan börja röra sig mer och värktabletterna inte behövs längre.

Bandaget behöver bytas om:

-Det blöder igenom efter operationen
-Du råkar blöta ner det vid dusch
-Det blir väldigt smutsigt
-Det hasar ner

Om det blöder igenom sker det första dagen/natten. Då bör du linda om det hårt utanpå i 2 timmar, då slutar det blöda. Kom in till oss på förmiddagen dagen efter för förbandsbyte.

Du behöver inte boka tid, anmäl dig bara i receptionen så tar jag hand om dig så fort det går. Du behöver inte heller boka tid om det blir blött.

Återbesök och Uppföljning

Förbandet byts vid återbesök efter 2 veckor då också stygnen tas bort.

Du får ett nytt återbesök efter ytterligare 2 veckor och då tas stiftet/stiften bort. Du behöver ta med en vanlig sko till det besöket.

Sjukskrivning upp till 6 veckor kan bli aktuellt beroende på ditt arbete. Behöver du sjukskrivas ordnar vi det på operationsdagen.