Vad är Karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom är den vanligaste orsaken till att hand och fingrar domnar och beror på förträngning av en tunnel i handleden där fingrarnas böjsenor och medianusnerven passerar. Domningarna drabbar pek- lång- och halva ringfingret och ibland tummen, ibland kan också smärta vara det dominerande symptomet.

Besvären brukar i början vara värst på efternatten och vid exempelvis cykling för att senare vara mer konstant under hela dygnet med känselnedsättning i fingertopparna och “fumlighet” i handen.

Utlösande faktorer kan vara graviditet, manuellt arbete och skador på handleden. Tillståndet är vanligare hos diabetiker och reumatiker men alla kan drabbas och orsaken är ofta okänd.

Behandling

Vid lindriga besvär kan nattskenor provas och ibland kan man få viss hjälp av sjukgymnastik.

Så länge man har perioder av besvärsfrihet får upplevda besvär avgöra om operation är aktuellt. Om domningarna och smärtorna blir mer konstanta bör man operera innan det blir för illa för att undvika permanenta nervskador. En operation ger nästan alltid besvärsfrihet om man inte väntar för länge.

Operation

Operationen sker under lokalbedövning i handleden. Via ett hudsnitt i handflatan delar man på taket till tunneln och ser till att nerven löper fritt, sedan sys endast huden ihop. Du får ett stort förband där fingrarna är fria. Tunneln läker sedan också ihop men då blir den vidare och trycker inte på nerven.

Du får åka hem när operationen är färdig.

Efter operationen

Bedövningen (som också ger domningar i fingrarna) sitter oftast i några timmar men kan ibland sitta i upp till ett dygn.

När bedövningen släpper brukar det ömma lite i såret men det gör sällan mycket ont. Om det krävs värktabletter är Paracetamol eller Ibuprofen tillräckligt.

Förbandet skall sitta på en vecka. Du ska sedan ta av bandaget och tvätta och använda handen som vanligt, dock utan att belasta fullt, i sex veckor efter operationen. Endast plåster behövs då över operationssåret. Du bör hålla handen högt (ovan hjärtat) under den första veckan för att undvika svullnad och smärta.

Du får också ett träningsprogram och du bör träna flera gånger dagligen till en början.

Du får komma på återbesök för kontroll efter 2 veckor och då tas också stygnen bort.

Man kan under de första månaderna efter operationen uppleva

-nedsatt greppstyrka

-smärta/klåda/ömhet i operationsområdet och upp mot tummen

-förändrad känsel (ilningar, pirrningar, sveda) vid beröring av operationssåret

-kvarstående, men minskande, domningar

Dessa besvär brukar försvinna inom några månader.

 

Tveka inte att kontakta mottagningen om du upplever stark smärta, tryck eller andra oväntade symptom efter operationen.