Vad är Triggerfinger?

Triggerfinger innebär att ett eller flera fingrar fastnar i böjt läge. Ibland hoppar fingret till när man rätar ut det, ibland får man till och med hjälpa till med andra handen. Det kan vara smärtsamt och fingret kan sitta hårt fast. Ibland dominerar smärta I handflatan som symptom.

Triggerfinger uppstår då en svullnad/inflammation gör att böjsenorna till fingret fastnar under ett stramt band de löper under i handflatan strax innan själva fingret börjar.

Tillståndet är vanligast hos reumatiker och diabetiker men alla kan drabbas och orsaken är oftast okänd.

Behandling

De första månaderna kan man ha nytta av kortisoninjektion mot det smärtande området, man kan också ha viss nytta av sjukgymnastik.

Kvarstår besvären kan det bli aktuellt med operation och då blir man oftast helt besvärsfri.

Operation

Operationen sker i lokalbedövning i handflatan. Via ett hudsnitt delas det strama bandet och böjsenorna kan åter löpa fritt, sedan sys huden ihop. Du får ett stort förband där fingrarna är fria och får åka hem när operationen är färdig.

Efter operationen

Bedövningen (som också ger domningar i fingrarna) sitter oftast i några timmar men kan ibland sitta i upp till ett dygn.

När bedövningen släpper brukar det ömma lite i såret men det gör sällan mycket ont. Om det krävs värktabletter är Paracetamol eller Ibuprofen tillräckligt.

Förbandet skall sitta på i en vecka. Du ska sedan ta av bandaget och tvätta och använda handen som vanligt. Endast plåster behövs då över operationssåret. Du bör hålla handen högt (ovan hjärtat) under den första veckan för att undvika svullnad och smärta.

Du får också ett träningsprogram och du bör träna flera gånger dagligen till en början.

Du får komma på återbesök för kontroll och suturtagning efter 2 veckor.

Man kan under de första månaderna efter operationen uppleva smärta/klåda/ömhet i operationsområdet samt förändrad känsel (ilningar, pirrningar, sveda) vid beröring av operationssåret

Tveka inte att kontakta mottagningen om du upplever stark smärta, tryck eller andra oväntade symptom efter operationen